Trygghet Fortrolighet Samarbeid

Psykologspesialist Peder Erlend Anda

"Astrid"

"Astrid" søker hjelp fordi hun føler seg nedstemt, initiativløs og ensom. I helgene låser hun seg inne mens hun går hvileløst rundt i leiligheten, surfer på chattelinjer, gråter, overspiser og spyr. I blant stiller hun seg under iskaldt vann i dusjen for å få vekk eller avlede en voldsom indre smerte hun kan kjenne. Hun ser ingen grunn til problemene og sier hun "har alt man kan ønske seg".

Når vi går gjennom Astrids bakgrunn husker hun lite fra oppveksten. Etter hvert kommer det frem at hun var mye engstelig og overlatt til seg selv. Når hun gjorde forsøk på kontakt med foreldrene, følte hun seg til bry. Og når hun først fikk alminnelig omsorg og oppmerksomhet var foreldrene raskt ute med å poengtere dette som om hun fikk noe ekstra og burde være takknemlig. Astrid følte seg da krevende og ganske forvirret. Utad var hun "flink pike", mens hun egentlig var underernært på kjærlighet, nærhet og bekreftelse. I voksenlivet strever hun fortsatt med mye av det samme, og også i timene får hun innimellom følelsen av å være både brysom og overlatt til seg selv. 

Astrid fortsetter i langtidsterapi for å få mer grep om følelseslivet sitt og hvordan fortiden preger henne i dag. I en møysommelig prosess kommer hun etter hvert til å leve et mer fullverdig liv.